ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ!
ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ!
У 2021 році в Україні зареєструвано 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дитини. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей ( у 2020 році померло 11 людей).
В Одеській області в 2021 році зареєстровано 4 випадки отруєння грибами з 9 постраждалими. За результатами аналізу причин отруєння встановлено, що основною причиною отруєнь грибами в 2021 році було вживання консервованих грибів домашнього виготовлення, придбаних на стихійному ринку та вживання дикорослих грибів, зібраних в місцевому лісі.
Гриби відносяться до важкоперетравлюваних у кишківнику продуктів.
-
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі.
-
Не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках.
-
Уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки, якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
-
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
-
Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
-
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
-
Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
-
Ніколи не куштуйте сирі гриби.
-
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
-
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які ви вживали.
Симптомами грибного отруєння можуть бути:
- запаморочення,
- нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея,
- сильна спрага,
- судоми,
- посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг,
- галюцинації та марення, розлад або втрата свідомості,
- порушення дихання та серцевої діяльності.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте лікаря!
Не викидайте залишки грибів — їх дослідження допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!
Будьте уважні та обережні!
З повагою Великомихайлівський відділ
Держпродспоживслужби в Одеській області.